כחלק מייעצי שינה שעשיתי במהלך השנים אני שמעתי לא מעט סיפורים על תינוקות בגיל 9-10 חודשים, שהתחילו להתעורר המון בלילה ולהתנגד להרדמות. הורים רבים נתקלים לראשונה בקשיי שינה אצל קטנטנים בגיל הזה, ומתקשים להבין מה הן הסיבות לרגרסיה הגדולה הזו. המצב גורם להם להרגיש תסכול, חוסר סבלנות ועייפות גדולה.
אם תינוקכם היה רגיל לישון לילה שלם מגיל צעיר, קרוב לוודאי אתם מתקשים להבין ולהשלים עם המצב הלא פשוט הזה שבו תינוק בגיל 9-10 חודשים לא ישן בלילה ומתעורר מספר פעמים עם בכי קורע לב, ללא סיבה ברורה. אם אתם רגילים לקום כמה פעמים בלילה מאז שהקטנטן שלכם נולד, אתם עלולים לגלות שהתעוררותיו הפכו ליותר תכופות, או יותר ממושכות כשהוא גדל. ייתכן מאוד שתרגישו תסכול כי לא ברור לכם למה התינוק שלכם מתעורר בלילה ולא מסכים לחזור לשינה שוב, כאילו יום חדש התחיל, וכל ניסיון שלכם להשכיב אותו בחזרה גורם לו לקום לעמידה במיטתו שוב ושוב, כשהוא ומתעצבן ובוכה המון…
תינוק בגיל 9-10 חודשים לא ישן בלילה - הסיבות העיקריות לרגרסיה בשינה בגיל הזה.
1- התפתחות מטורית ושכלית מואצת-קפיצה גדולה בהתפתחות.
רוב הקטנטנים בגיל הזה מתקדמים ומגיעים לשלבי התפתחות חדשים-זחילת שש, ישיבה, עמידה, חלקם כבר עושים את צעדיהם הראשונים. אם תינוקכם למד לעמוד בכוחות עצמו לא מזמן, אתם עלולים למצוא אותו נעמד במיטתו עם עיניים עצומות ובוכה גם בשעות הלילה, גם כשהוא נראה עייף ומותש. כל ניסיון שלכם להשכיב את הקטנטן בחזרה עלול להיתקל בסירוב ואף לגרום לילד להתעורר לגמרי. גם הרדמות בערב עלולה להיות משימה מאוד קשה ומתסכלת עבור הורים לתינוק שזה עתה למד לעמוד או ללכת. לרוב התקופה הזו נמשכת 4-6 שבועות. מעטים המקרים בהם המצב חוזר לקדמותו והקטנטן חוזר לישון לילות שלמים. רוב המשפחות שליוויתי במהלך השנים, דיווחו שאחרי שהתינוקות עוברים קפיצת התפתחות גדולה, הם כבר לא מצליחים לחזור לשינה רגועה ושלווה של לילה שלם ללא עזרה.
בנוסף לקפיצה גדולה בהתפתחות מוטורית, תינוקות בגיל 9-10 חודשים עוברים קפיצת מדרגה גדולה בהתפתחות שכלית, חושית, ורגשית, וזה משפיע באופן מידי על איכות השינה שלהם ביום ובלילה. גם השפה והתקשורת מתפתחות בקצב מהיר: תינוקכם מבין, מגיב למשפטים פשוטים, מבצע פעולות כמו "תעשה שלום", ולומד לתקשר עם העולם והסביבה וכל זה נורא מרגש אותו.
כל החוויות החדשות האלה גורמות לקטנטנים להתרגשות אדירה. תינוקות מגלים את העולם ומתלהבים מכל דבר, הם נמצאים בתקופה של למידה וחקירה מתמדת וכתוצאה מכך השינה שלהם עלולה להשתבש.
2- תינוק בן 9-10 ח' לא ישן בלילה בגלל חרדת נטישה.
חלק גדול מקטנטנים חווים לראשונה בגיל הזה חרדת נטישה לינק למאמר על חרדת נטישה? או חרדת זרים, שגורמת להם לעבור חוויה מאוד לא נעימה, לעתים גם מטלטלת. הם מרגישים חוסר בטחון ורוצים לקבל המון ידיים, ולהיות צמודים להורים 24/7.
3- תינוק בן 9-10 חודשים לא ישן בלילה כי הוא הופך לפעוט עצמאי.
חלק גדול מהקטנטנים מתלהבים מהיכולת שלהם להגיע למקומות חדשים בבית, לגלות דברים חדשים. הם נמצאים בשלב של גילויים וחקירה ומתרגשים מתחושת ה"אני יכול הכל" עד כדי כך שהם פשוט לא מסוגלים להירגע לקראת ההרדמות. המוח שלהם נמצא במצב של קליטה ועסוק 24 שעות ביממה בעיבוד חוויות חדשות ולא מוכרות וכל זה לא נותן להם מנוח. זאת אחת הסיבות הנפוצות למה הם חווים רגרסיה כל-כך קשה בשינה בגיל הזה.
שינויים בשינה אצל תינוק בן 9-10 חודשים.
לעתים הורים לתינוקות בגיל הזה מרגישים שהשינה של הקטנטן שלהם הפכה להיות מאוד קלה ושטחית והתינוק שלהם מתעורר בלילה מכל רחש קטן. גם במהלך היום נראה שהתנומות שלהם לא כל-כך איכותיות ודי קצרות, עד 30 דקות, ויש קושי רב והתנגדות גדולה בשעת ההרדמות.
חשוב לדעת שמחסור בשינה טובה אצל תינוקות עלול לגרום לעייפות, מצב רוח ירוד, קיטורים, רצון להיות בידיים ואי שקט. לעתים תינוק צובר שעות רבות של עייפות במשך היום ואז מגיע לשלב שהוא נראה פעלתן ו"היפראקטיבי", כאילו הוא לא רוצה לישון. בשלב הזה שווה לנסות להרדימו בכדי למנוע עייפות קיצונית.
המלצות לשיפור המצב והקלה על תינוק שמתעורר בלילה:
תתייחסו לתקופה הזו כשלב מעבר לעצמאות ותחילת השלב החדש והמרגש של הפרדות מההורים. אם היו לתינוקכם קשיי שינה בגיל צעיר, מאז הלידה, או אחרי שהוא עבר רגרסיה של גיל 4 חודשים, ייתכן ואתם חווים עכשיו מצב מאתגר כי הקושי התגבר והגיע לשיאו (כמו כדור שלג). זה קורה במשפחות רבות ואתם לא לבד.
אם אתם עייפים ומתוסכלים, כי פגשתם קושי מהסוג הזה לראשונה מאז שהקטנטן שלכם נולד, חשוב שתשימו לב להתנהלות שלכם עם תינוקכם במשך היום ובלילה. ידוע שתינוק שלא ישן בלילה לעתים קרובות נרדם עם תלות (תוך כדי הנקה, נדנוד בידיים, בעגלה, על הכדור, וכו'). תשתדלו להימנע מיצירת הרגלים חדשים ולא בריאים, כדי שהמצב לא יגיע לבלתי נסבל.
אם התינוק שלכם בגיל 9-10 חודשים מתעורר בלילה כבר מספר חודשים, או מאז לידתו, ואתם רוצים לחזור לשינה רגועה של לילות שלמים, לא כדאי למשוך את הזמן ולהמתין עד שהמצב ישתפר, כי לרוב עם הגיל הקשיים הופכים ליותר גדולים ומורכבים, כך שהפתרון ידרוש הכוונה ועזרה מקצועית.
תהיו סבלניים, תזכרו שתינוקכם עובר שלב מאוד לא פשוט וחווה תחושות עוצמתיות מאוד בפעם הראשונה בחייו. הוא זקוק להכלה, הקשבה, תמיכה ורגישות. גם אם קשה לכם, כי אתם לא ישנים בלילות, ועייפות גורמת לכם להיות חסרי סבלנות, תזכרו שעם עזרה ותמיכה מקצועית תינוקכם יכול לחזור לשגרה של שינה טובה.
הורים רבים נוטים לחשוב שעם הזמן התינוק שלהם ילמד לישון כל הלילה, גם אם הם לא יעשו שום שינוי בהרגלים שלו, אך לרוב הם מגלים שהמצב הולך ומחמיר מיום ליום.
הניסיון שלי מראה שלא כדאי להמתין עד שתינוקכם יתחיל להתעורר כל שעה או ירצה לשחק במשך שעה וחצי-שעתיים באמצע הלילה ויסרב להירדם בחזרה בשעות הכי קשות, כשאתם רוצים רק דבר אחד-שיתנו לכם לישון בשקט. תזכרו שבעזרת ייעוץ שינה לתינוקות מקצועי ומותאם אישית ניתן לשפר את המצב בצורה יעילה ולחזור לחיים שלווים ולילות של שינה ערבה.
אם ניסיתם כבר את כל השיטות האפשריות, ולא ראיתם שיפור, אם אתם זקוקים לעזרה והכוונה מקצועית, ומוכנים לעשות הכל
כדי להקל על תינוקכם, אני כאן בכדי לעזור לכם!