כמעט ואין הורים שלא נתקלו בקשיים בהרדמות תינוקם בשנה הראשונה לחייו.
תינוקות רבים אינם מסוגלים להירדם באופן עצמאי, בוכים ומתנגדים לכך או שנרדמים עם עזרה ומתעוררים מיד כשמעבירים אותם למיטת תינוק. הרדמות עצמאית היא מיומנות שאפשר ומומלץ ללמד את התינוק מגיל צעיר בכדי שלא יתרגל להירדם תמיד עם הנקה, נדנוד, בידיים או בטיול בעגלה.
כל תינוק הוא שונה ומיוחד, לכן אין שיטה אחת שתתאים לכלל התינוקות, אלא מספר שיטות שונות שאפשר להתאים לתינוקך באופן אישי.
במדריך הזה אספתי עבורך שיטות יעילות להקלה על הרדמות התינוק שלך.
לא מעט תינוקות קטנים בחודשים הראשונים אחרי הלידה נכנסים לאי שקט מוטורי שמשבש את שנתם והירדמותם בצורה משמעותית. גזים, כאבי בטן , פליטות וכו' -כל אלה מהווים סיבה לקשיים גדולים בשינה של תינוקות קטנים. חשוב לדעת שגם למרות העייפות והשעות רבות של ערות שבהן תינוקך נראה ערני, פעלתן, אם הוא מעיף ידיים ורגליים באוויר ומחייך -זה לא אומר שהוא לא עייף ולא צריך לישון. תינוקות רבים נכנסים למצב של פעלתנות וערנות יתר בגלל עייפות גדולה, לכן חשוב לשים לב לסימני עייפות כמו פיהוק ושפשוף עיניים ולהרדימו כשמופיע הסימן הראשון.
בנוסף כדאי לשמור על סדר יום מתאים לתינוקך שכולל מספר תנומות ושעות ערות בין תנומה לתנומה בהתאם לגילו.
תזכרי שהתמדה ועקביות הם חשובים ביותר. כשאין צורה אחת של הרגעה והרדמות ביום ובלילה, כשאת נוקטת כל פעם בדרכים שונות ומגוונות כדי לעזור לתינוקך להירדם ומבלבלת אותו עם ניסיונות של הרגעה בנענוע, בהנקה או עם בקבוק, מוצץ וכו'-הילד לא ילמד להירדם לבד. כשאת נותנת רק דבר אחד שילד רגיל להירדם איתו-מוצץ, חפץ מעבר וכולי -זה נותן לתינוקך בטחון ומאפשר לו להירדם בצורה קלה יותר.
שיטות שיעזרו לך להרדים את תינוקך:
שיטת העיטוף מתאימה במיוחד לתינוקות קטנים עד גיל 5-6 חודשים. אם תינוקך הקטן לא מצליח להירדם בגלל שהוא נמצא בתנועה או מעיר את עצמו כי הוא מזיז את הידיים והרגליים תוך שינה, תכניסי אותו לשמיכת עיטוף לפני ההרדמות. זאת הדרך היעילה ביותר לעזור לו לישון ברוגע ולמנוע התעוררויות רבות ביום ובלילה. תינוק עטוף זז פחות תוך כדי שינה, מרגיש בטוח יותר ושליו ומצליח לישון טוב יותר.
שיטת הרם-הורד מתאימה במיוחד לתינוקות שהתרגלו להירדם על הידיים. אם תינוקך לא רגוע ולא מצליח להירדם לבד ובוכה-תרימי אותו לכמה דקות, עד שיירגע. כשהוא רגוע תחזירי אותו שוב למיטה וחוזר חלילה. השיטה דורשת התמדה ועקביות, חשוב לדעת שתינוקות לומדים לאט וזה לוקח זמן. יתכן ובימים הראשונים זה ייקח לך כשעה ומספר רב של "הרם-הורד" אך תוך שבוע תינוקך כבר לא יבכה כל-כך כדי שתרימי אותו והוא ילמד להירדם במיטתו בהדרגה וללא עזרה.
נשארים בחדר עד שתינוקך נרדם-
השיטה מבוססת על כמה שלבים בסיסיים:
1–בשלב הראשון מומלץ להשכיב את תינוקך כשהוא רדום, את נשארת לידו-יושבת על כיסא ליד המיטה. את נותנת מגע-ליטוף, טפיחות ו"שששש". בכדי שידע שאת שם בשבילו ואפשר להירדם ברוגע… אם הילד מרים ראש כדי לבדוק איפה אמא/אבא- את אומרת לו משפט קבוע "שים ראש, הולכים לישון" או משפט דומה-קצר ולעניין.
2– ב2-3 ימים הבאים את יושבת לידו בלי לתת לו מגע, מרגיעה עם שיר קבוע או שששש עד שירדם
3–את מתרחקת ממנו קצת-לא נותנת לו מגע, רק קול "שששש…"
4– 3-4 ימים את יושבת ליד הדלת בחדר עם קול מרגיעים…
5–אחרי 3 ימים נוספים-עומדים מאחורי הדלת , אם צריך קול מרגיע- "שששששש"
תינוקך ידע שאת כאן, תוך כדי התהליך הוא יקבל תחושת בטחון, לא יצטרך לבכות או לחפש אותך ולא לקרוא לך.
שיטה נוספת של למידה הדרגתית– יוצאים מהחדר לכמה דקות.
את יושבת/ עומדת במרחק קטן ממיטת תינוקך עד שהוא יירדם במשך 2-3 הימים הראשונים, אח"כ יושבת/ עומדת במרחק ממנו.
ברגע שהוא מצליח להרדם יפה כשאת יושבת במרחק ממנו אפשר להגיד לו שאת יוצאת לשרותים, לצאת לשניה ולחזור מהר מאוד.
יום אחרי זה תצאי ל2-3 דקות ותחזרי, כשכל יום את נשארת מחוץ לחדר יותר זמן.
תוך שבוע זמן שהותך מחוץ לחדר יכול להגיע ל15-20 דקות או יותר-תינוקך ידע שאת בבית ותחזרי אליו אם הוא יזדקק לך אך הוא ילמד להירדם לבד, ללא נוכחותך בחדר.
המטרה שלנו להרגיל אותו בהדרגה ובקצב שלו למצב שהוא נרדם ברוגע ועם בטחון מלא ללא עזרה, כשהוא לבד בחדר…
שיטת חמש דקות-
מכניסים את התינוק למיטתו, אומרים לו "לילה טוב" ויוצאים מהחדר ונשארים מחוץ לחדר 3-5 דקות .אחרי 5 דקות נכנסים ומרגיעים אותו ושוב יוצאים ל5 דקות. העקרון שעומד מאחורי השיטה-התינוק אמור ללמוד שהורים יחזרו להרגיע אותו אחרי כמה דקות ויפסיק לבכות תוך ימים ספורים.
אני לא ממליצה על השיטה הנ"ל כי תינוק עלול לחוש חוסר בטחון ומתח נפשי שלא יתרום לו להתפתחות פיזית ורגשית. אך ישנם הורים שמספרים שאחרי כמה ימים זכו בלילות של שינה רציפה והשיטה הייתה מאוד יעילה…
סיכום: ישנן שיטות שונות ומגוונות ולכל תינוק תתאים שיטה אחרת.
אפשר ומומלץ לבחור בשיטת הרדמות אחת שתתאים לך ולתינוקך ולהיצמד אליה לתקופה עד שתראי שתינוקך מצליח להירדם ללא עזרה.
אם את עושה מאמץ עליון ולמרות זאת כל הרדמות היא קשה ומתישה-
התקשרי אלי לנייד,
אשמח לעזור לך!