יצירתם של הרגלי שינה לתינוק בחודשים הראשונים לאחר הלידה הוא מטרה חשובה,
אך לא פשוטה. גם אם נראה לך שכל יום שונה מזה שקדם לו, ושאי אפשר ליצור סדר יום לתינוקך, וכל מה שאת מנסה לעשות לא עוזר- אל תתייאשי. אפשר וכדאי להשקיע מאמץ ביצירת הרגלי שינה טובים. תזכרי שכל מה שתעשי עכשיו-יתרום ליצירת בסיס למניעת קשיי הרדמות אצל תינוקך וכן יסייע במניעת בעיות נוספות בעתיד.
הדבר הכי חשוב הוא לפעול בהתאם לאינטואיציות שלך. את יכולה לשמוע מהסובבים אותך המון עצות טובות שעזרו להם לגדל את התינוק שלהם, להרגיע ולהרדים אותו בלי בכי, אך לא בטוח שכולם יתאימו לילד שלך. החושים שלך הם אלה שיעזרו לך להבין ולבחור מה טוב לתינוקך.
היי קשובה לעצמך ולילדך באופן מלא. אני ממליצה לך לזרום איתו ולחשוב מה הוא מביע:
שימי לב לסימני העייפות שלו במשך היום, עקבי אחריו בשעות הערות. ברגע שהוא נראה עייף- הרדימי אותו בכדי שלא יעבור את הגבול ולא יפספס את חלון השינה.
תינוקות קטנים לרוב אינם מצליחים להירדם לבד, הם זקוקים לעזרה- נדנוד ותנועה מונוטונית על הכדור, בעגלה, מגע בידיים, במנשא מערסל – כל אלה יעזרו לך להרדים את תינוקך ברוגע ולמנוע בכי ואי שקט. אל תחששי לפנק אותו ולהרדים אותו בידיים, מותר לקטנים להירדם עם עזרה. מתן מענה מדויק לא יגרום לבעיות, אלה להפך- רק יתרום לשקט שלו ולשינה טובה יותר ביום ובלילה.
רצוי ליצור טקסים קטנים במשך היום על מנת להעניק לילד תחושת בטחון:
טקס של בוקר – פתיחת תריס, שיר קבוע של בוקר טוב, החלפת חיתול
טקס קצר ביום לפני כל תנומה – שיר/דקלום קבוע ופעולה קבועה, כמו להגיד ביי לדובי/תמונה
טקס קבוע בלילה לפני שינה-ארוחה, אמבטיה, שיר קבוע וכו'
תתחילי להרדים את הילד תמיד עם שיר ערש קבוע, משפט כמו "לילה טוב, הולכים לישון", או קול מרגיע כמו שששש. כשעושים פעולות קבועות לפני השינה, התינוקות יודעים למה לצפות, נרגעים ונרדמים מהר יותר.
תתחילי ליצור תחושה של מחזוריות של פעולות ביום-שינה-פעילות (משחק), ארוחה ושוב שינה.
תינוקות לומדים מהר מאוד, וכשיודעים מה הולך לקרות לאחר הארוחה או השינה, הם מרגישים הרבה יותר בטוחים ורגועים.
בחודשים הראשונים אחרי הלידה תינוקך הקטן זקוק לכ-18 שעות שינה ביממה – לפחות 4 תנומות ביום, ולפחות 8 שעות שינה רצופות בלילה. לעתים הוא יירדם מיד אחרי הארוחה ולעתים אולי ישחק כחצי שעה, וזה בסדר.
תינוקות בחודשיים הראשונים אחרי הלידה עדיין מחליפים בין שעות שינה ביום ובלילה (ישנים המון ביום וערניים בלילה), זה מצב די שכיח בגיל הזה. התייחסי לזה כאל משהו זמני שיסתדר תוך חודש-חודשיים.
בינתיים, חשוב לארגן שעות שינה ומנוחה עבורך ולקבל עזרה בעבודות בית כדי שיהיה לך כוח לטפל בתינוקך בלי לחץ ובלי להגיע לעייפות פיזית ונפשית 🙂
תינוקות בגיל הזה אוהבים לישון במקומות קטנים, לכן אפשר להרדים את הילד גם באמבטיה של עגלה מדי פעם.אני ממליצה גם להשתמש במנשא מערסל – גם נוח לאימא וגם יתרום המון לילד.
אמא יקרה, גם אם נראה לך שבניית סדר יום לתינוקך ושגרת שינה מתאימה היא משימה קשה או בלתי אפשרית-אל תתייאשי! אם תתחילי לעשות זאת בצורה נכונה ותתמידי להרדים את תינוקך בשעות המתאימות-תגיעי לשיפור מדהים, תגלי שיש לך יותר זמן פנוי לעצמך ולבן-זוגך וגם תרגישי שתינוקך הרבה יותר שלו ורגוע. ואם יש לך שאלה-
אני כאן בשבילך!
איך לשפר שינה של תינוקות ופעוטות-טיפים מעשיים ומועילים
המלצות ליצירת הרגלי שינה אצל תינוק בחודשים הראשונים אחרי הלידה