אף אחד לא באמת מכין אותנו לרגע המרגש שבו אנחנו הופכים להורים. זהו רגע קסום, בו אנו מבינים שיצרנו חיים חדשים, ושאותו תינוק קטן ומדהים תלוי בנו לחלוטין בכל רגע ורגע. לצד האושר וההתרגשות, מלוות אותנו גם שאלות וחששות שמתחילים לחלחל לתוך הלב: האם הוא מקבל את מה שהוא צריך? האם מה שאני עושה יכול להזיק לילד שלי או לגרום לו טראומה?
האם אני אמא/אבא מספיק טוב/ה ?
הדאגות והמחשבות הללו הן טבעיות; ההורות היא מסע מופלא ומורכב, אך כאשר החששות מתחילים להשתלט על השגרה, הם יכולים להפוך לחרדה הורית. מצב זה אינו רק מתיש ומתסכל עבור ההורה; הוא עלול גם להשפיע על הילד ועל האווירה בבית כולו.
חרדה הורית היא תופעה שכיחה שמאפיינת הורים בכל העולם, והיא יכולה להתבטא בצורות שונות כמו דאגה בריאותית מוגזמת, פחד מתמיד מפני סכנות, ולחץ בלתי פוסק.
התנהגויות שעלולות להעיד על חרדה הורית:
- ניסיון לגונן על הילד ולמנוע ממנו פעילויות או התנסויות בגלל פחד שיגרם לו נזק או מחלה.
- עיסוק מתמיד בדאגה לילד –כשמחשבות טורדניות מגיעות בלופים, הן מציפות וגורמות להורים ליצור את "הסרט" המפחיד על משהו נורא שעלול להתרחש. וכתוצאה מכך רמת החרדה ממשיכה לעלות וגורמת להורים למנוע מהילד לחקור את העולם ולהתפתח בתחושת בטחון.
סוגי המחשבות והדאגות שגורמות לחרדה אצל הורים:
• דאגה מתמשכת לגבי בריאות הילד שמופיע לא רק כשהוא מרגיש לא טוב.
• חשש שהתינוק לא אוכל מספיק.
• דאגה האם הילד מתפתח בקצב המתאים לגילו.
• חששות שהוא לא ישן מספיק שעות ביום או בלילה.
• דאגה שהילד בוכה בגן או אצל המטפלת ולא מקבל את היחס שהוא זקוק לו.
• חשש שהפעוט עלול לחוות טראומה בגלל משהו שאנחנו עושים או לא עושים, לדוגמה כשהוא בוכה המון בזמן ההרדמות.
כל המחשבות הללו הן טבעיות ומראות עד כמה אתם הורים אכפתיים ואוהבים. אך חשוב לשים לב האם הן מתחילות להשתלט עליכם? האם הן חוזרות על עצמן ויוצרות תחושת חוסר שקט שמקשה על התפקוד? אם כן, זה הזמן לעצור וחשוב איך תוכלו למנוע את ההשפעות של חרדה הורית על הפעוט שלכם.
איך מזהים חרדה הורית?
חרדה הורית עשויה להופיע בצורות שונות כמו:
- דאגות בלתי פוסקות סביב בריאות הילד.
- תחושת עצבנות ומתח מוגבר.
- קושי בהירדמות או שינה לא רציפה.
- מחשבות טורדניות שחוזרות בלופים ויוצרות תחושות של אי שקט וחוסר שליטה.
תסמינים גופניים כמו עייפות, דופק מהיר, מתח בגוף, וקושי בנשימה עלולים ללוות את החרדה ולהשפיע על איכות החיים. כל אלה לא רק מקשים על ההורה, אלא גם משפיעים על הילד, שחש את המתח שסובב אותו ומתקשה לפתח תחושת ביטחון.
איך חרדה הורית משפיעה על הילדים?
כאשר הורה חווה חרדה, הוא מתקשה להשרות על ילדיו תחושת רוגע וביטחון. ילדים להורים חרדתיים עלולים לפתח בעצמם גישה לחיים מלאת פחדים ודריכות, והם עשויים להימנע מהתנסויות, להגיב בהססנות ולהתקשות להתמודד עם שינויים. החרדה משפיעה גם על האווירה המשפחתית – ויכוחים, ריבים, וקושי בתקשורת בין בני הבית הם תוצאה ישירה של מתח מתמשך.
איך אפשר להקל על חרדה הורית?
קודם כל חשוב שתדעו שחרדה הורית היא תופעה מאוד נפוצה. הורים רבים מרגישים שדאגה מתמדת, רצון לגונן על הילד, ורגשות אשמה הם חלק בלתי נפרד מההורות. יחד עם זאת, ברוב המקרים, חרדה אצל הורים היא מצב שמגביל ומזיק לילד וגם להורים.
7 המלצות עבור הורים שרוצים לצאת מהמעגל של חרדה, דאגה ולחץ מתמיד:
1.תקפידו על שינה טובה בלילות, תזונה בריאה ופעילות גופנית, כדי שתרגישו יותר חיוניים ורגועים.
2. כדאי לקחת מדי פעם הפסקות קצרות משגרת יום עמוסה. אם אתם עובדים המון שעות ומרגישים שעומס ועייפות גורמים לכם לחוסר שקט וחוסר סבלנות, תעצרו מדי פעם כדי לעשות תרגילי יוגה, דמיון מודרך, מדיציה, להקשיב למוזיקה, או לעשות פעילות שתביא לכם יותר שקט ושלווה.
3. חשוב להימנע מביקורת ושיפוטיות כלפי עצמכם. גם אם נראה לכם שכל מה שאתם עושים לא עובד, תתייחסו כלפי עצמכם בחמלה, תקבלו את המצב כתהליך של למידה מתמדת.
4. תנסו לזהות האם יש תחום מסוים שמעורר אצלכם חרדה גדולה, וחפשו דפוסי התנהגות שדורשים שינוי. אם אתם מרגישים חוסר אונים, כי אין לכם מספיק כלים או פתרונות, אז כדאי לפנות לטיפול מקצועי. לדוגמה מומלץ לקבל ייעוץ שינה, אם הילד שלכם לא ישן מספיק שעות ומתעורר כל הלילה, או מתקשה להירדם.
כחלק מייעוץ שינה אצלי תוכלו לקבל גם המון כלים יעילים להעצמת תחושת ביטחון במה שאתם עושים, ולהקלה בהתמודדות עם חרדה, וכתוצאה מכך-יותר רוגע, יותר שלווה ושקט בביתכם.
5. שיתוף עם בן/בת הזוג: חשוב לא להתמודד עם הדאגות לבד. שיחה פתוחה עם בן/בת הזוג על החששות יכולה להקל על תחושת הבדידות ולחץ ולאפשר תמיכה הדדית.
6. מומלץ לפנות לטיפול רגשי כדי לחזק את החוסן הרגשי שלכם, לקבל יותר בטחון ואמונה ביכולות ההוריות שלכם. כלים שתקבלו במהלך טיפול רגשי בשיטת NLP ודמיון מודרך, יאפשרו לכם לגדל את ילדכם מתוך רוגע ושמחה, ליהנות יותר מהזמן המשותף, ובעיקר לעזור לו לצמוח ולהתפתח כאדם מלא ביטחון.
7. זכרו שהורים רבים עברו את הדרך הזאת ואתם לא לבד. כשרמת החרדה שלכם תרד, ואתם תשתחררו ממנה, תוכלו לשים לב איך החיים שלכם ושל ילדכם ישתנו מקצה לקצה ויתמלאו בשקט נפשי והרמוניה.
אם אתם מרגישים שדאגות, לחץ מתמיד וחרדות מקשות עליכם ולא מאפשרות לכם ליהנות מהילד ומהחיים, ואתם מוכנים לעשות שינוי, צרו איתי קשר כאן ונקבע שיחת ייעוץ ללא התחייבות, וללא תשלום.
אני כאן כדי לעזור לכם!!